Wanneer je problemen hebt die niet met medicijnen kunnen worden verholpen, is het natuurlijk een goede optie om hulp te zoeken voordat je problemen krijgt met zelfmedicatie. Soms is dit echter al te laat. Op dit moment moet je natuurlijk ook hulp kunnen vinden. Daarom kun je hier precies vinden wat je kan doen als je denkt hulp nodig te hebben. Maar ook hoe je kunt weten dat je hulp nodig hebt. 

 

Wanneer heb je een lichamelijke verslaving?

Om te weten of je verslaafd bent, moet je eerst weten wat voor soorten verslavingen er zijn. Er zijn namelijk twee soorten. Je kunt een lichamelijke verslaving hebben en een mentale verslaving. Een lichamelijke verslaving komt vaak door drugs die je dopamine gehalte omhoog brengen. Je lichaam gaat dan namelijk gewend raken aan de hoeveelheden dopamine in je lichaam waardoor de minimumwaarde als het ware hoger wordt. Ook kan het komen door drugs die zelf stoffen bevatten die ook in je lichaam te vinden zijn. Als je namelijk een drug neemt die een stof bevat die al in je lichaam zit, gaat je lichaam ook denken dat dit is hoeveel er hoort te zijn en raak je hier verslaafd aan. Met deze verslaving is het simpelweg niet mogelijk om in een klap te stoppen. Dit moet je namelijk eerst afbouwen. Daarom is het hiervoor belangrijk dat je professionele hulp inschakelt. Dit kun je vinden via een dokter of een psycholoog. Maar je kunt ook contact opnemen met een kliniek die hierin gespecialiseerd is. Zo kun je hulp krijgen bij bijvoorbeeld afkicken alcohol

 

Wanneer heb je een mentale verslaving?

Een mentale verslaving komt vaak door het gebruiken van drugs op het moment dat je je slecht voelt of in een slechte mentale staat bent. Je gebruikt dan de drugs namelijk om je beter te voelen. Op dit moment is het wel mogelijk om zelf te stoppen. Alleen is dit wel heel erg moeilijk. Daarom is het vaak nog steeds verstandig om hulp te zoeken bij de eerder genoemde mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor afkicken wiet kan dit een goed idee zijn. Verder is het goed om te weten dat je een verslaving enkel echt kunt doorbreken als je het zelf wilt. Van een verslaving afkomen voor een ander persoon is niet de juiste drijfveer. En dit werkt meestal ook niet voor langere tijd.

 

Wat kun je doen als je echt een verslaving blijkt te hebben?

Wanneer je een verslaving blijkt te hebben, is het natuurlijk een goed idee om als eerste hulp te zoeken. Dit kan al zijn bij een vriend of familielid. Hier kun je mogelijk genoeg steun vinden om de eerste stap, zoals naar een psycholoog of kliniek gaan, te nemen. Wel is het belangrijk dat je ook zelf volledig hebt geaccepteerd dat je een verslaving hebt. Dit is namelijk een van de meest belangrijke punten van het hele afkicktraject. Als je dit weigert toe te geven of te accepteren, is de kans zeer klein dat het je lukt om voor altijd af te kicken.